вівторок, 4 квітня 2017 р.

Обласний семінар завідувачів районних (міських) методичних кабінетів (центрів)


Відповідно до річного плану роботи Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 30 березня 2017 року на базі комунальної установи «Білокуракинський районний методичний кабінет»  було проведено обласний науково-методичний семінар-репрезентацію для завідувачів методичних кабінетів (центрів) за темою «Робота сучасного методичного кабінету в умовах децентралізації управління освітою».
У семінарі взяли участь голова Білокуракинської районної ради Бондаренко К.І., голова Білокуракинської ОТГ Сірик С.І., ректор Луганського ОІППО Цимбал І.І., проректор з наукової роботи ЛОІППО Касьянова О.В., начальник відділу освіти Білокуракинської РДА Зубкова Л.І., методист кафедри управління освіти ЛОІППО Мартинова В.П., завідувачі методичних кабінетів (центрів) Луганської області. 
Основні аспекти роботи системи освіти в районі, а саме існування методичної служби в умовах створеної ОТГ розповів Сірик С.І.
           Основну частину семінару розпочала Цимбал І.І., ректор Луганського ОІППО, з оголошення подяки Звягінцеву А.В., завідувачу КУ «Білокуракинський РМК», за сумлінну працю та вагомий внесок у справу здійснення науково-методичного забезпечення системи освіти Білокуракинського району. Звягінцев А.В. в свою чергу вручив лист подяки Луганському ОІППО, в особі Цимбал І.І., за партнерські стосунки та дієву допомогу в розвитку професійних компетентностей освітня Білокуракинщини.
Систему роботи Білокуракинського РМК представив Звягінцев А.В. Він репрезентував формулу НУШ в освітньому вимірі Білокуракинщини. Учасникам семінару було запропоновано віртуальна подорож до Центру творчої думки педагога (відео-презентація Білокуракинського РМК).
Продовженням семінару було презентація теми «Дошкільна та початкова освіта – перші агенти освітніх змін», яку представила методист КУ «Білокуракинський РМК» Заїка І.О. Проектом «Нова генерація освітян Білокуракинщини в новій українській школі» поділилася Щербак О.М., методист з кадрової політики РМК. Цікавим і корисним для учасників семінару був напрямок роботи Білокуракинського РМК з побудови нової освітньо-виховної траєкторії у роботі з батьками, а саме роботи «Родинних студій», яку презентувала Вашура О.Г., директор Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. А про підготовку дитини до гідного самостійного життя  в рамках проекту «Демократизація шкільного життя» розповіла Чумак Т. І., директор Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ст. 


В практичній частині роботи заходу для учасники семінару    було представлено  умови створення в закладах освіти повноцінного, гармонійного розвитку всіх учасників навчально-виховного процесу: соціально-психологічний аспект (робота кабінету психологічного розвантаження та проекту «Весела перерва»).
Підсумками семінару було засідання дискусійного круглого «Децентралізація освіти та реформування методичних служб» під час якого І.І.Цимбал зазначила, що в Україні сьогодні відбувається процес децентралізації влади – реформа, яка передбачає передачу більших повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад і має визначальний вплив на політичну, адміністративну, фінансову та інші сфер і, в тому числі і освітню. Децентралізація  освіти – це  передача  повноважень  і  відповідальності  за  управління освітою та фінансування освіти демократично обраним органам місцевого самоврядування і школам, при цьому, важливі повноваження щодо визначення освітньої стратегії країни та загального напряму освітньої реформи залишаються на рівні національного уряду, зокрема Міністерства освіти і науки. Таким чином, децентралізована система освіти функціонує через співпрацю  та  координацію  діяльності  багатьох  незалежних  інституцій,  кожна  з  яких  має законодавчо визначену сферу автономії. Тому на прикладі Білокуракинської ОТГ буде створюватися система освіти і на інших територіях області.